À la Baroque: Drömtapet – en slottssaga
När regissören Bernard Cauchard såg kostymerna och tapeterna i utställningen Rokokomani på Drottningholms Slottsteater 2024 fick han inspiration till föreställningen Drömtapet –en slottssaga. Vad har de gamla tapeterna i teaterhuset att berätta? I olika tablåer kommer tapeter till liv och gestaltas i musik, sång och dans, men inga ord. En saga där tapeterna levandegör minnen och drömmar. Barnen får en upplevelse att själva tolka!
Fantasifulla kreationer
Kostymerna som de medverkande bär är fantasifulla kreationer av karaktärer vi skulle kunna träffa på Gustav III:s teater. Här möter vi Regissören som spelar med sina marionetter i en klänning med mönster från teaterns ridå, Primadonnan som har en egen loge med den allra vackraste tapeten, Harlekin och Harlekina som är de mest välkända teaterfigurerna och Tiden med en klänning som är till häften blekt, precis som de gamla 1700-talstapeterna.
Musicerande och rörelse på högsta nivå
Föreställningen spelas för barn 6-10 år i Déjeunersalongen på Drottningholms Slottsteater i september 2025. Barnen bjuds på musicerande och rörelse på högsta nivå. I föreställningen medverkar Karolina Blixt, mezzosopran, Carl Ackerfeldt, baryton, Matilda Larsson, dansare, Jens Rosén, dansare, Elin Gabrielsson, violin, Mime Brinkmann, cello och viola da gamba och Mariangiola Martello, cembalo. Musiken är komponerad av barockmästarna G F Händel, M Marais och J-P Rameau.
À la Baroque – Barnproduktioner med stöd från Signatur
Den världsarvsklassade teatern vill låta barnen ta del av kultur genom ett inkluderande spetsprojekt och en föreställning som är skapad utifrån barnens perspektiv. Innan föreställningen får barnen komma in i den unika teatersalongen som en introduktion till sagans magiska värld. Barnen får sedan möta musik och dans de inte visste fanns.
Det här är den tredje barnproduktionen som Drottningholms Slottsteater har skapat med stöd från Signatur – Hum, hum Hume spelades 2023 och Hjärtat stormar så vilt 2024.
Den ursprungliga titeln för Signaturprojektet, À la Baroque, är ett samlingsnamn för barnproduktionerna på Drottningholms Slottsteater.
Projektaktiviteter och förväntningar
Drottningholms Slottsteater vänder sig till skolor i hela Stockholmsområdet. Teatern har en vänskola, Fryshuset Grundskola Akalla som kommer att få vara provpublik. Att få kontakt med lärare och skolor är viktigt för att nå barn som inte har anhöriga som tar med dem på kulturevenemang. Teatern tar fram en lärarhandledning så att barnen kan förbereda sig och arbeta vidare efter föreställningen, och en spellista uppmuntrar till vidare lyssning. Tolv föreställningar ges som skolföreställningar och åtta för familjer.
I årets produktion ges tre av föreställningarna för barn med särskilda behov av extra tid och utrymme. Då är antalet i publiken halverad (45 istället för 90) och ensemblen är än mer öppen för reaktioner och frågor.
Teatern strävar efter att hålla högsta konstnärliga klass i sina produktioner. Artister och musiker är på absolut toppnivå, det finns stor kunskap om teater- och kostymhistoria och höga krav på allt arbete kring en produktion.
Det förväntade resultatet är att barnen tar teaterbyggnaden i besittning och känner att de är välkomna, att musiken, sången, dansen och magin tillhör dem. Och att fantasin och musiken fortsätter att locka i deras fortsatta liv.
Om Stiftelsen Drottningholms Slottsteater
Drottningholms Slottsteater är en unik teaterbyggnad från 1766 och en del av Världsarvet Drottningholm. Byggnaden uppfördes på uppdrag av drottning Lovisa Ulrika och användes flitigt av Gustav III. Ingen annanstans i världen finns en liknande teaterscen med ursprungligt scenmaskineri, handdrivet och i trä, som fortfarande används.
Teatern välkomnar besökare från hela världen och under sommarhalvåret är det full verksamhet i huset med operaföreställningar, konserter, barnaktiviteter, visningar och utställningar. Drottningholms Slottsteater får ett årligt verksamhetsstöd från Kulturdepartementet som delvis täcker kostnaderna att genomföra en operaproduktion och visningsverksamhet. För att göra kulturarvet tillgängligt för alla är teaterns ambition att dessutom erbjuda föreställningar riktade till den unga publiken. För det krävs stöd från externa finansiärer, som Signatur – Insamlingsstiftelse för musikfrämjande.
Läs mer om Drottningholms Slottsteater på hemsidan www.dtm.se