Cirkus efter skolan

Cirkus Cirkörs pedagogiska verksamhet engagerar årligen 35 000 barn i Sverige. Med start i mars 2025, och med stöd från Signatur – Insamlingsstiftelse för musikfrämjande samt Gålöstiftelsen, inleder Cirkör ett planerat flerårigt projekt i Norra Botkyrka för att erbjuda barn i tre skolor kostnadsfri, kontinuerlig cirkusträning och en inspirerande fritidsaktivitet.

Långsiktigt initiativ för barn i skolmiljö

Under 2025–2027 får elever i förskoleklass till årskurs sex cirkusträning en gång i veckan under terminerna, tre lovkurser per år samt prova-påaktiviteter. Målet är att göra cirkusträning till en naturlig del av skol- och fritidsverksamheten.

Tre cirkuspedagoger engageras på frilansuppdrag om fyra halvdagar per vecka och under tre skollov per år. Utöver undervisning avsätts tid för planering, samverkan med skolor och kontakt med vårdnadshavare.

Omfattande aktiviteter och årlig utvärdering

Från mars 2025 till december 2027 planeras:

  • 104 veckor med terminskurser
  • 9 lovkurser
  • Regelbundna prova-på-aktiviteter

Projektet dokumenteras och utvärderas löpande genom veckoavstämningar, terminsvisa utvärderingar och en årlig sammanställning.

Genom detta initiativ vill Cirkus Cirkör ge fler barn möjlighet att utvecklas genom cirkusträning och skapa en inspirerande fritidsaktivitet i Norra Botkyrka.

Om Cirkus Cirkör

Cirkus Cirkör startades 1995 och är idag Nordens största cirkuskompani. Verksamheten rymmer föreställningar på turné i Sverige och världen, kurser och pedagogiska program för alla åldrar, ett cirkusgymnasium, event för företag och otaliga samarbetsprojekt.

Cirkus Cirkör är en idé om hur konst kan användas för att påverka, utveckla och förändra världen.  Med nyfikenhet, humor och mod utforskas cirkusens mångfald och gränser. Cirkus Cirkör är en plattform där olika konstnärskap blomstrar och överraskar. Cirkus Cirkör samarbetar med många och använder cirkus som metod för att lyfta och inspirera människan.

Mer om Cirkör

Om Social Circus

Hos Cirkus Cirkör, liksom hos cirkuskompanier världen över, finns en stark tradition av att använda cirkusträning för att stärka individer och verka för positiv samhällsutveckling. Begreppet Social Circus används i cirkusvärlden för att prata om cirkusen som socialt nav, som mötesplats, som pedagogiskt verktyg och som samhällsaktör.

cirkusträning av hög kvalitet i en trygg och inspirerande miljö

Genom stödet från Signatur och Gålö kan vi kostnadsfritt erbjuda regelbunden cirkusträning av hög kvalitet i en trygg och inspirerande miljö där barn får möjlighet att utvecklas, utmana sig själva och med tiden uppträda med sina nya färdigheter

Clara Norman, verksamhetsledare för Pedagogik & Träning, Cirkus Cirkör.